Dino in de kijker: de 'beautiful, but deadly' Dilofosaurus (aka Spitter)Als je Jurassic-fans vraagt naar hun favoriete dino, dan is de kans groot dat je meer dan een paar keer 'Dilofosaurus' te horen krijgt. Trouwens ook door mezelf. En dat is niet vreemd ook; de 'Spitter', naar het gif dat hij spuugt om zijn prooi te verlammen, maakte deel uit van een van de coolste/akeligste scènes van de eerste film, en verwerft vervolgens cult status door in geen enkele van de sequels op te dragen. Stel je voor: je maakt een oersterke indruk en laat vervolgens bijna 27 jaar niets van je horen!
About

De Dilofosaurus duikt voor het eerst op in Crichtons boek. In tegenstelling tot de film, waarin hij de eerste stop is tijdens de tour, komt hij in het boek pas later aan bod. FYI: de eerste dino die Grant & co. te zien krijgen tijdens de tour in het boek, is de Hypsilophodon. De Dilo in het boek verschilt trouwens sterk ten opzichte van de film: in het boek is hij opvallend groter, geel van kleur met zwarte strepen, en een zwart-rode kap. Crichton nam trouwens ook de nodige vrijheid wat betreft de Dilofosaurus: de V-vormige kam op z'n kop was echt, maar de intrekbare kap, Velociraptor-achtige schedel en het vermogen om schuimig gif te spugen, zijn compleet verzonnen.
De enige keer dat we de Dilofosaurus écht te zien krijgen in de films, was in Jurassic Park in 1993. Tijdens de tour toont hij zich niet, maar later in de film toont hij zich aan de ongelukkige Nedry tijdens z'n mislukte exit van het eiland, wat meteen ook diens dood betekende. De Dilo is opvallend kleiner dan in het boek, wat doet vermoeden dat het gaat om een jonger exemplaar. Dat lijkt Nedry trouwens min of meer te bevestigen met de volgende zin:

"Hello, nice boy. Uh, nice boy. Nice dinosaur. I thought you were one of your big brothers, you're not so bad."


In The Lost World komt de Dilo niet aanbod. Hij wordt wel getoond op een van de informatie-sheets van van InGen, en ook in de labtrailer is hij te zien als screensaver op een van de schermen. Daarop is hij trouwens opvallend groter dan in de vorige film, wat definitief lijkt te zeggen dat de Dilofosaurus in Jurassic Park een jong was.
No mention van de Dilo in Jurassic Park III, en ook in Jurassic World en Fallen Kingdom komt hij niet echt aan bod. In Jurassic World zien we de Dilofosaurus wel in hologramvorm optreden tegen Delta in het Innovation Center. In Fallen Kingdom laat hij van zich horen in het struikgewas langs Main Street, maar voor hij zijn opwachting kan maken, komt Rexy de show stelen in de spectaculair scène met de helikopter. 
In Lockwood Manor zien we een Dilo-beeld dat (wederom) in gevecht is met een Raptor. Is dat foreshadowing voor in de zesde film? Time will tell of we in Jurassic World III eindelijk de Dilo zullen terugzien, en of er een fysiek gevecht zal plaatsvinden tegen een Velociraptor.

Reacties

Populaire posts