Dino in de kijker: de Parasaurolophus (aka 'Elvis')Na de Compsognathus en de Dilofosaurus, bekijken we vandaag de Parasaurolophus. Deze hadrosaurus uit het late Krijt wordt soms ook 'eendenbek-dinosaurus' genoemd. Dit kuddedier had een kenmerkende kam op z'n kop, en hoewel wetenschappers het niet altijd eens waren over het nut hiervan, is er vandaag de dag consensus dat deze wordt gebruik om te communiceren. De Parasaurolophus combineert in de films de rollen die de Hadrosaurus en de Maiasaurus hadden in Crichtons boek. Hoewel deze dino dus niet mocht opdraven in het originele verhaal, was hij tot nu toe te zien in elke film van de Jurassic Park-franchise.


In de eerste film is zijn bijdrage eerder bescheiden. We zien hem in de achtergrond van de iconische scène waarin Alan Grant en z'n gezelschap voor het eerst levende dino's te zien krijgen. Hoewel dit stuk van de film volledig wordt 'gestolen' door de Brachiosaurus, zie je in de achtergrond ook duidelijk een kudde Parasaurolophus. 

Later in de film zou deze dino ook terugkeren als raamschildering in het restaurant van het Visitor Center.
In de The Lost World: Jurassic Park heeft de Parasaurolophus een iets grotere rol. Op het game trail wordt hij namelijk opgejaagd door Roland Tembo en de InGen hunters, en het is ook een van de dino's die we effectief gevangen zien worden. Later zou hij worden bevrijd door Nick Van Owen en Dr. Sarah Harding.
Ook in Jurassic Park III krijgen we een kudde Parasaurolophus te zien. Dit keer nadat Billy Brennan en z'n groepje worden opgejaagd door een troep Velociraptors, en voor hun leven moeten rennen door een open veld. Later in de film ziet de groep ook een kudde op een rivierbank.
In Jurassic World heeft de Parasaurolophus verschillende kleine cameo's, waaronder in de Gentle Giants Petting Zoo en in de Gyrosphere Valley. De dino is ook te zien als hologram in het Innovation Center.
Ook in Fallen Kingdom blijft de bijdrage van de Parasaurolophus eerder bescheiden. We zien dieren rennen bij het uitbarsten van de vulkaan, en er worden er ook gevangen door Whitley en z'n mercenaries, om te worden verkocht bij de veiling in Lockwood Manor. Uiteindelijk zouden ze ontsnappen dankzij Maisie.


Reacties

Populaire posts