Jurassic Sparknotes: De beet van een raptor (Jurassic Park)


Michael Crichtons boek Jurassic Park (1990) is een van de meest verduurde boeken in m'n collectie. Ik herlees het twee keer per jaar en moet elke keer vaststellen hoe briljant het verhaal is opgebouwd. In 2000 kreeg ik het boek als 10-jarige cadeau van m'n moeder voor Kerstmis, dus ik zal het ondertussen zo'n 40 keer hebben gelezen. In deze reeks bekijken we de verschillende hoofdstukken in de diepte.


Proloog: De beet van een raptor

We bevinden ons in Bahía Anasco, een vissersdrop aan de westkust van Costa Rica. 

Op een regenachtige nacht wordt een zwaargewonde InGen-constructiewerker naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht met een Sikorsky-helikopter. De man wordt binnengedragen door twee crewmembers, die worden aangevoerd door een roodharige man die Ed Regis heet. 

In het ziekenhuis ontmoeten we Roberta Carter, een arts uit Chicago die in het ziekenhuis werkzaam is. Zij schat heel snel in dat de verwondingen zeer ernstig en bovendien eigenaardig zijn. In de wonde zit bijvoorbeeld geen modder of vuil, maar slijmerig schuim. Roberta gelooft dan ook echt niet dat het gaat om een werkongeval. 

De constructiewerker fluistert 'Lo sa raptor' (wat 'hupia' betekent) voor hij sterft. Regis en de andere mannen verdwijnen snel na zijn dood, mét het lijk en de camera van Roberta. 

Bahía Anasco zou op zo'n 20 minuten liggen van San José. Het eiland van InGen ligt op 150 à 200 kilometer van de kust.Reacties

Populaire posts