Jurassic Sparknotes | Jurassic Park - Bijna een paradijs


Bij de eerste tekenen van de fractale grafiek ziet men weinig aanwijzingen voor de onderliggende wiskundige structuur.

Hoog tijd om Michael Crichtons klassieker Jurassic Park nog een keer van onder het stof te halen voor een goeie ouwe diepte-analyse. Beginnen doen we bij het begin: Bijna een paradijs, het eerste hoofdstuk van de eerste cyclus.In Bijna... volgen we de familie Bowman. Vader Mike is samen met z'n vrouw Ellen en dochter Tina (kort voor Christina) in een landrover onderweg door het Biologisch Reservaat Cabo Blanco. Het gezin is twee weken op vakantie in Costa Rica en is van plan in alle rust de dag door te brengen op een verlaten strand. Eens op het strand aangekomen, gaat de 8-jarige Tina op ontdekkingstocht. Ze ontdekt al snel drietenige vogelsporen, die van een hagedis blijken te zijn. De hagedis is ongeveer even groot als een kip, staat rechtop op z'n achterpoten en heeft een zware staart. Hij valt Tina aan.


Het Biologisch Reservaat Cabo Blanco is een natuurreservaat aan de westkust van Costa Rica, gelegen in de provincie Puntarenas. Het is 12 vierkante kilometer groot en huist het biologisch station San Miguel. Cabo Blanco telt een grote hoeveelheid zoogdieren, van brulapen over witschouderkapucijnaapjes tot witsnuitneusberen en witstaartherten. Het eerste hoofdstuk wordt volledig aan de kant geschoven in Jurassic Park (1993), maar krijgt wel een rol het vervolg The Lost World: Jurassic Park (1997).

In de film zijn het niet Mike, Ellen en Tina Bowman die de dag op strand doorbrengen, maar Paul, Deirdre en Cathy. Het gezin komt bovendien niet per landrover, maar per privé-jacht, en is vergezeld van een redelijk grote jachtcrew.

De locatie? Niet het Biologisch Reservaat Cabo Blanco op het vasteland, maar het eiland Isla Sorna, gelegen 140 kilometer ten westen van Isla Nublar.


Een stukje dialoog uit het boek haalt het zelfs in de film. Als Deirdre haar bezorgdheid uit over slangen, zegt Paul dat er geen slangen zijn op het strand.

There aren't any snakes on the beach.

Cathy gaat, net als haar evenknie Tina in het boek, op verkenning en stuit al snel op niet één, maar verschillende procomsognathussen. Zij hebben al snel niet meer genoeg aan Cathy's boterham met rosbief en vallen aan. 
De aasetende procompsognathussen komen in The Lost World ruim aan bod, maar krijgen in Jurassic Park geen schermtijd.

Eerste cyclus: Bijna een paradijs ... Puntarenas ... Het strand ... New York ... De aard van de gegevens.

Reacties

Populaire posts