Jurassic Sparknotes: "De InGen-affaire" (Jurassic Park)Michael Crichtons boek Jurassic Park (1990) is een van de meest verduurde boeken in m'n collectie. Ik herlees het twee keer per jaar en moet elke keer vaststellen hoe briljant het verhaal is opgebouwd. In 2000 kreeg ik het boek als 10-jarige cadeau van m'n moeder voor Kerstmis, dus ik zal het ondertussen zo'n 40 keer hebben gelezen. In deze reeks bekijken we de verschillende hoofdstukken in de diepte.


Inleiding: De InGen-affaire
Het inleidende hoofdstuk schetst even kort de evolutie van genenmanipulatie aan het einde van de 20e eeuw. 

Crichton vertelt dat een doorbraak door James Watson en Francis Crick in 1953, namelijk de co-ontdekking van de structuur van DNA, de snelle ontwikkeling van biotechnologie heeft gestart. Hun ontdekking zette heel wat niet-geregulariseerd onderzoek in gang, waaronder het kweken van blekere forellen voor een gemakkelijkere visvangst. 

In 1976 kwamen Robert Swanson en Herbert Boyer, respectievelijk een zakenman en een bio-ingenieur, op de proppen met Genentech. Dit zette echt een race in gang naar de commercialisering van biotechnologie. 

Rond deze tijd werd ook International Genetics Technologie ('InGen') opgericht in Palo Alto, Californië. 

In oktober van het jaar 1989 verklaarde het bedrijf zich failliet. Over de reden is niet veel geweten. Als lezer ontdekken we dat een "genetische crisis" die zich in de loop van twee dagen in de maand augustus van hetzelfde jaar afspeelde voor de westkust van Costa Rica, aan de basis ligt.

Reacties

Populaire posts