De geschiedenis van het mysterieuze Isla Nublar 🕵️ (door @BelgianJurassic)

Isla Nublareen exotische naam die bij elke filmliefhebber wel een belletje doet rinkelen. Maar waar komt dit eiland vandaan en wat is het achtergrondverhaal?
Let’s find out!
Toen Michael Crichton in de jaren '80 een setting zocht voor zijn roman Jurassic Park, viel zijn oog op het Cocos Eiland nabij Costa Rica.
Dit vulkanisch eiland is een beschermd natuurpark met een tropische bebossing. Het tropische karakter gecombineerd met de nevelwouden maakt het uniek, het is namelijk het enige eiland in de Stille Oceaan met deze begroeiing. Momenteel wonen 33 parkopzichters op het eiland, dit zijn ook de enige bewoners.

Afbeelding met water, natuur, buiten, lucht

Automatisch gegenereerde beschrijving

Zoals je du kon lezen is Isla Nublar een fictief eiland, maar er is een hele historie rond gecreëerd .
Het verhaal begint in 1525 toen de Spaanse ontdekkingsreiziger Diego Fernandez een eiland ontdekte 193 km voor de kust van Costa Rica. Zijn cartograaf Nicolas de Huelva beschreef dit als een ‘eiland gehuld in wolken’, vandaar de naam Isla Nublar.
De inheemse stam die daar leefde werd de Bribri genoemd. Deze noemden het eiland Gua-si (Water Huis) en zichzelf Tun-Si (Water Volk).
 De term Water Huis was gebaseerd op de vulkaan Mt. Sibo, het hoogste punt (627m). Doordat het eiland een jonge geografische leeftijd heeft, is het nog weinig geërodeerd, waardoor steile kliffen een groot deel van het landschap uitmaken.
Door de Europese ontdekking werd de inheemse stam meer en meer bedreigd, en een groot deel van de Tun-Si verhuisde naar het vasteland. De overgebleven stamleden bleven leven van de landbouw en de visvangst. 
Het lot van de inheemse bewoners zou in de jaren '80 echter veranderen toen het eiland geleased werd door de Costa Ricaanse regering aan International Genetics Technologies. De flamboyante entrepreneur John Hammond had zijn zinnen immers op dit eiland gezet om een prehistorische zoo te bouwen. 
InGen wilde de volledige bevolking naar het vasteland verhuizen en beloofde daar huizen, opleiding en medische zorg.
Niet iedereen vertrok echter vrijwillig en de laatste overgeblevenen werden onder militaire druk in 1987 van het eiland verdreven. Jammer genoeg waren de beloofde huizen krotten, en waren educatie en medische zorg vrijwel onbestaande waardoor de Tun-Si wegkwijnden.
In 1988 werd gestart met de bouw van de prehistorische zoo. Kilometers elektrische hekken, ondergrondse tunnels en nutsvoorzieningen werden aangelegd.
Door de geothermische energie van het vulkanische eiland was er geen behoefte aan fossiele brandstoffen. Verscheidene uitgestorven prehistorische dieren werden op het eiland geplaatst en in gevangenschap gehouden. Door een incident in 1993 tijdens een orkaan werd de zoo onherstelbaar beschadigd en de overgebleven mensen werden geëvacueerd waardoor de dinosaurussen vrij spel hadden en er een uniek ecosysteem werd gecreëerd.
In 1998 werd InGen opgekocht door Masrani Global.Het bedrijf kreeg gelimiteerde toegang tot Isla Nublar en Isla Sorna van de Verenigde Naties.
In 2002 echter werd terug gestart met de bouw van een nieuwe prehistorische zoo en werden de dieren terug in gevangenschap geplaatst. Vele milieuactivisten protesteerden echter tegen de opening van het park waardoor CEO Simon Masrani maatregelen trof om de inheemse flora en fauna te beschermen. Hij haalde ook de banden terug aan met de Tun-Si, die kregen een beschermde plaats op het eiland om terug volgens hun traditie te leven.
De daaropvolgende jaren was Isla Nublar het grootste attractiepark ter wereld tot het incident van december 2015. Verscheidene gasten en arbeiders werden gedood waardoor de eigenaar van het eiland na de rechtszaken zo goed als bankroet was. Het eiland werd onder quarantaine gezet en menselijke interactie tot een minimum beperkt. 
In 2018 begon de vulkaan Mt. Sibo terug actief te worden na een slaap van bijna 500 jaar. De vulkaan kwam tot een uitbarsting in juni van dat jaar en vernietigde nagenoeg de volledige fauna van Isla Nublar en alle menselijke bouwwerken werden weggeveegd. 
Mt. Sibo kwam bij de gewone bioscoopganger in 2018 als een verrassing maar de hardcore Jurassic-fans wisten al langer van het bestaan van de vulkaan af.
Al sinds de originele roman in 1990 werd het eiland beschreven als vulkanisch en werkte alles op geothermische energie. In de eerste JP-film stond de vulkaan op promomateriaal en kon je het zien op de schermen van de Ford Explorers.

De vulkaan was ook veel aanwezig in de Jurassic Park-games :

Afbeelding met buiten, lucht

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met natuur, donker

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met boom

Automatisch gegenereerde beschrijving

Ook is de vulkaan opgenomen in alle promomateriaal van Jurassic World in 2015. 
Isla Nublar is nu in de popcultuur bekend als het 'dino-eiland' en heeft dezelfde status verworven als bijvoorbeeld Skull Island (King Kong).
De laatste Jurassic-film maakte een einde aan de (fictieve) historie, na 5 films werd het wel tijd om eens de setting te veranderen en zo namen we met een hartbrekend vaarwel van een Brachiosaurus afscheid van dit mythische ‘Wolken Eiland’.

Reacties

Populaire posts