Community Divide: Moet het Design van de T-Rex Worden Veranderd? ­čĄö

Het was al een tijdje geleden (Jurassic Park III? Isla Sorna, anyone?) maar in april is de bom nog een keer gebarsten: een tweet van @Jurassic_World_Fandom heeft tweedracht gezaaid in de community. 

De crux: moet er voor het design van Rexy worden actief worden teruggegrepen naar het design uit 1993? Of hebben de kleine inconsistenties er altijd bij gehoord, en zijn die eigenlijk niet eens zo'n groot probleem?

Let's investigate.Volgens @Jurassic_World_Fandom zou Roberta Rex er veel beter hebben uitgezien in Jurassic World en in Fallen Kingdom als er meer respect was geweest voor het design van de T-Rex uit 1993. Het 'nieuwe' design zou niet kloppen met het 'oude' design, wat de continuïteit zou doorbereken en de kijkervaring aantast. Zijn pleidooi is om in de zesde film, Jurassic World: Dominion, het ontwerp van de Rex aan te passen. Er zijn voor- en tegenstanders, en persoonlijk val ik in de tweede categorie, samen met nog veel anderen.

Mijn redenering?

- "We moeten het accurate design uit 1993 respecteren." Er is geen 'accuraat' design uit 1993. De Rex in de eerste film kwam tot leven op verschillende manieren: er was de animatronic en een CGI-model, en zelfs die zijn niet identiek. Het design van de Rex verandert in de eerste film van shot tot shot. De armen en poten zijn anders, de kaak van het CGI-exemplaar is gestroomlijnder, en de hoek/plaatsing van de ogen verschilt. Ook het aantal tanden is anders. Naar welk design moet dan worden teruggegrepen?- "Alle T-Rexen van de originele trilogie zien er hetzelfde uit." Niet waar. Zowel de skeletstructuur als de anatomie van de verschillende Rexen verschilt (soms zelfs van shot tot shot) in de eerste drie films. Zelfs als het zogezegd om hetzelfde dier gaat, zien de Rexen er niet hetzelfde uit: de animatronische versie is altijd anders de CGI-versie.

- "De Rex aanpassen voor Dominion is de beste manier om te zorgen voor continuïteit." In 2015 werd er een nieuw design gemaakt voor de Rex, daarvan werd in 2018 een digitale versie gemaakt door ILM voor Fallen Kingdom. Op basis van het digitale model werd een 3D-print gemaakt zodat de animatronic en het CGI-exemplaar perfect op elkaar zijn afgestemd. Gedaan dus met discrepanties tussen animatronic en CGI. Nu het roer omgooien, zou al dat werk (en de newfound continuïteit) tenietdoen.

De techniek die nu wordt gebruikt, zou in 1993 ook worden gebruikt als dat haalbaar was, maar dat was het niet. En dan nog: wat Jurassic Park in 1993 deed, heeft de filmwereld in vuur en vlam gezet. Dankzij het groundbreaking werk van Spielberg & Co, staan visual effects waar ze vandaag staan.

Mijn verdict?

Please, Colin Trevorrow, pas de Rex niet aan. Er is geen 'canon design', de Rex was niet eens canon met zichzelf in 1993, maar was de afgelopen +25 jaar consistent en accuraat genoeg om voor geweldige filmervaringen te zorgen.

Reacties

Populaire posts