Dino in de kijker: De Triceratops


Vandaag bespreken we de Triceratops. Deze dino verscheen in beide boeken van Crichton, alsook alle 5 films. In de boeken was de Trike ongeveer zo groot als een olifant, met de houding van een neushoorn. Het zicht van deze dino was niet zo goed, net zoals neushoorns, en je kon hem verrassen met plotse bewegingen. De Trikes vallen jeeps aan als ze dicht genoeg zouden komen. Er leefden 8 Triceratops op Isla Nublar, in het Triceratops Terrority, samen met de Styracosaurus en de Euplocephalus. Lex vindt een baby-exemplaar, dat ze de naam Ralph geeft. Ook in The Lost World is sprake van een kudde, met veel volwassenen en één jong. De dieren blijven dicht bij de rivier. Later in het boek vechten ze met een troep raptors. 

Triceratops leefde in het Late Krijt. Hij had een grote kam op z'n hoofd en hoorns boven elk oog, en een derde, kleinere hoorn op z'n neus. De Trike was een kuddedier dat een grote groepen leefde in Noord-Amerika. Volgens Jack Horner en een groep researchers zou de Triceratops een jonge versie zijn van de Torosaurus, maar dat is nog niet volledig aanvaard door de wetenschappelijke community.

JURASSIC PARK

Net voor het endorsement team naar Jurassic Park komt, wordt een Triceratops ziek door het eten van West-Indische seringen, omdat hij de bessen aanzag voor gastrolieten. Het dier wordt verdoofd door Dr. Gerry Harding en Robert Muldoon. Dr. Grant en z'n gezelschap gaan het paddock in en bewonderen het prachtige dier van dichtbij.

THE LOST WORLD

InGen hunters van een volwassen exemplaar en een jong. Deze dieren worden later bevrijd door Nick Van Owen en Dr. Sarah Harding. Het volwassen exemplaar ramt bij zijn ontsnapping het scherm dat Peter Ludlow aan het gebruiken is, en hij gooit ook een auto naar de boom waar Roland Tembo en Ajay in zitten.

JURASSIC PARK III

Dr. Alan Grant en zijn groep zien een kudde Triceratops vanuit het vliegtuig waarmee ze Isla Sorna bereiken.

JURASSIC WORLD

Ook in Masrani's Jurassic World is er plaats voor de Triceratops. De volwassen exemplaren leefden in de Gyrosphere Valley, en sommige van de jonge exemplaren leefden in de Gentle Giants Petting Zoo, waar kinderen op ze konden rijden. Een jong dier wordt later in de film vastgegrepen door een Pteranodon.

FALLEN KINGDOM

Er zijn verschillende Trikes zichtbaar tijdens de stampede, en op z'n minst vijf worden gevangen. Een moeder en kind worden getoond in Lockwood Manor, beide dieren lopen aan het einde van de film de bossen in.

Reacties

Populaire posts